Hem Livet Överbett hos hund

Överbett hos hund

av tinasinreoas

 

överbett hos hund- Doris

Överbett hos hund
Först innan jag berättar mer om överbett hos hund och dess konsekvenser, så vill jag tala om att jag ÄLSKAR min Doris <3
Samt så har jag och uppfödaren en bra vänskap och kan kommunicera med varandra.

Då vill jag berätta om överbett hos hund. Det låter inte så farligt och inte så kostsamt eller tidskrävande. Självklart beror det säkert på ras, individ och hur allvarligt bett felet är hos hunden.

Jag vill dela min historia om överbett

Jag vill dela med mig min historia här med Doris som fick överbett någonstans mellan 6-8 veckors ålder. Den ena hörntanden gick upp i gommen och hade gjort där ett hål. Genom att hörntanden gått upp i gommen så hade den också låst läget för växandet av käkarna.

 

valphörntänderna- överbett på hund

Kontroll av valphörntänderna

Uppvisning hos veterinären så blev det att dra ut dom nedre hörntänderna som växte på insidan av den övre käken. Visst du att valptänder ser ut så här och har så här långa tandrötter?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bära tunga föremål för att frilägga käken

Efter att veterinären hade dragit ut valptänderna i nedre käken så var det bara att se till att Doris bar gärna på tunga saker så att käken inte låste sig. För är käken öppen så kan käken växa bättre. Nu hade iallafall inte Doris ont och hon fick bära bollar så att käken skulle vara öppen så mycket som möjligt. Det kräver så klart att jag som ägare får stimulera Doris till att bära bollarna och ge beröm. DÅ Doris är en älskvärd individ, som har mycket energi i kroppen, älskar att bära på saker och har dessutom ett stort tugg behov så tränade jag med henne och lät henne tugga på saker som jag godkände. Det hände också att Doris gärna tog andra saker för att tugga på eller bära.

 

 

 

Valptänder byttes mot permanenta tänder

Tiden gick och valptänderna började falla bort samt det permanenta tänderna började komma allt eftersom. Det blir mindre vassa valptänder och nu kom dom “bättre” tänderna. Doris fick fortsätta bära tunga saker, leka, tugga men även träna och allt under kontroll i förhoppning om att överbett hos henne skulle minska.

överbett hos hundPermanenta tänderna har kommit upp och fel

Sedan kom det den där dagen då jag ser att nu har den permanenta tanden kommit upp rejält men så klart på fel sida och även nu upp i gommen så att det blir hål. Åter tillbaka till veterinären för att höra vad hon hade att säga om saken.

Utdragning av nedre hörntänderna som var permanenta

Tid bokades för att dra ut det nedre hörntänderna, den 25/7-19. Själva kirurgiska operationen, utdragningen av det två tänderna gick bra. Doris fick stygn som heter Vicryl och som är (tror jag) räfflade så dom får mat och bakterier att fastna lättare.

 

 

 

 

Här har Doris precis vaknar upp  från narkosen och tungan hänger utanför. Hon ser mig rakt in i ögonen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skötsel av såren efter hörntänderna blivit utdragna samt biverkning av Metacam

Dagen då Doris fick sina hörntänder utdragna så var det inga större problem. Dagen efter började jag med att ge Metacam som är antiinflammatorisk och smärtstillande, på inrådan av veterinären. Samt så började jag att spola Doris sår/stygn där det hörntänder hade suttit. Spola med vatten i 10 ml spruta gånger två efter varje tillfälle Doris åt mat. Doris äter mat tre gånger per dag.

Skötsel av Doris mage med skonsam kost

Redan dagen därpå så får Doris vattentunna diarréer som är en biverkan från Metacam. Vi hade redan fått veta av veterinären att om Doris fick diarré så skulle vi avsluta med Metacam direkt. Vilket vi så klart gjorde! Då Doris och våra andra hundar äter Acana som är spannmålsfritt hundfoder så kunde jag inte ge Doris risavkok eller ris. Så jag kokade kyckling och gav henne. Den kokta kycklingen fastnade med sina trådar i stygnen så det krävdes rejäla spolningar för att få bort detta. Diarrérna fortsatte samt gaser i magen hos Doris och trots detta så var hon så otroligt positiv och glad. Vilken enastående hund hon är Doris <3

överbett hos hund

Här är Doris valp och älskar att bära redan som liten

Inte tugga, leka eller bära för Doris

Som om det inte räckte så fick alltså inte Doris leka, tugga eller bära på någonting från operationsdagen den 25/7 till idag 5/8 när vi skulle på återbesök hos veterinären.

 

 

 

 

 
Min känsla gentemot Doris i denna situation

Alltså jag har aldrig känt mig så gräslig och elak mot någon! Jag har och gör det fortfarande, övervakar Doris så att hon inte tuggar på någonting, bär på någonting eller får leka med sin bästa kompis Charlie. Tänkt dig… som att du har ett litet barn som är så full av lekslust och energi, sätt den individen i en stol och inte får göra någonting!

Nu skall det sägas att det är jag som upplever detta, Doris hon har försökt bära, försökt tugga och försökt leka när hela hon sprudlar av energi och arbetslust. Doris har verkligen varit tålmodig och en underbar solstråle! <3 Jag själv upplever mig som en hök som ständigt har sagt och säger fortfarande till Doris att tugga inte på detta, lek inte och bär inte på örat ditt. Jag har nästan hängt över Doris när vi har varit ute, inne så har jag också haft superkoll. Lilla minsta så har jag reagerat och kollat Doris. Det har inte funnit en lugn stund där jag har kunnat slappna av eller inte haft fokus. Utom när Doris har sovit då har jag kunnat slappna av lite grann och på nätterna.

Här har du det permanenta tänderna och som du ser och som jag har ritat här så är roten på tänderna enormt stor i förhållande till den synbara delen. Du kan även se pulpan ligga separat. Du kan även se den andra hörntanden som inte gick upp i gommen och som nötte på den övre hörntanden, där var det redan emaljskada. Om du nu ser roten så förstår du också att hålet efter tanden är stort. Då krävs det noggrann rengöring, stygn som håller sig kvar och inte går upp för att Doris tuggar på något. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

överbett hos hund, här är det stygn efter borttagning av hörntändernaIdag blev det återbesök hos veterinären för koll av stygnen och hälsan hos Doris

Idag på besöket hos veterinären så sa hon att det var bra att jag hade spolat som jag gjort, att stygnen var kvar. På höger sida så är såret klart bättre och där skulle vi börja med att försiktigt borsta lite lätt på stygnen. På den vänstra sida så ser såret lite sämre ut. Här skulle jag fortsätta vara mer noggrann spola och nu även droppa i några droppar av klorhexidinlösning för mun som jag fått av veterinären.

 

 

 

 

 

 

 

Fortsätta med spolning i såren, håll koll

Så mer munvård men det ser överlag bra ut i Doris mun nu. Ingen infektion eller inflammation i munnen vilket är bra, alltså slipper vi antibiotika. Så mer spolning, fortsatt kontrollera Doris från tuggande, bärande och lekande.

överbett hos hund, tränar Hur sysselsätter man en aktiv hund som inte får bära, inte tugga och inte leka

Så hur gör man med en hund som är så aktiv och vill göra saker, leka, tugga och bära. Jag har lärt Doris mer avkoppling, passivitetsträning, att gå ut utan att leka. Att vi kan träna utan leksaker,godisar eller klickers. Jag har fått för stunden lagt om träningen, men bibehåller hjärngympan för henne vilket hon älskar. Doris och jag går på egna promenader och under dessa brukar vi också träna lite lydnad. Men det är så klart svårare att locka till sig en hund eller få uppmärksamheten när jag inte har något attraktivt att erbjuda henne. Så det blir lite mer “tjat” från min sida, röst beröm och beröm i form att klappar och smekningar. Så är det i dagsläget. Doris kan nu börja att bära på mjuka saker men får inte tugga på någonting ännu, vilket gör att jag måste övervaka allt. Det kommer att ta cirka 2-3 månader till innan allt är färdig läkt.

 

 

 

 

 

Summering av överbett hos hund

Det här med överbett hos hund är betydligt mer än vad det låter.

Tidmässig åtgång går inte att uppskatta då min närvaro och fokus är på Doris hela tiden om inte någon annan i familjen håller koll.

Veterinärkostnader för överbett hos hund kanske varierar men omkring 13 000 kronor drygt som inte försäkringsbolaget ersätter.

Käkarna hos hund växer växelvis vilket gör att om det är bettfel från början är risken stor att den kvarstår, även om du dragit ut tänder. Det hjälper inte att dra ut tänderna tidigare som när Doris var 6 veckor enligt veterinären.

Så frågan är hur ärftligt bettfel är? Hur öppna är uppfödarna mellan varandra och berättar om sådana här saker?

Jag har aldrig haft bettfel på det hundar som jag födde upp (jag har också fött upp denna ljuva ras) Veterinären sa att det kommer in en del av denna ras med bettfel och frågan blir då, berättar uppfödarna öppet om detta till varandra?

Det skall sägas också att uppfödaren har heller aldrig fått bettfel på sina uppfödda hundar tidigare och åter igen…

Jag och uppfödaren har bra kontakt, jag berättar allt  för henne om vad som sker.

Vi (jag och min man) är otroligt lyckliga för att vi fick köpa denna fantastiska hund vid namn Doris av uppfödaren!

Jag älskar Doris högt och innerligt och hoppas nu att hon slipper ha ont i munnen! 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Överbett hos hund - Bloggfeed 6 augusti, 2019 - 10:02

[…] Läs hela inlägget av Tinas Inre Oas här –> Överbett hos hund […]

Svar
Skrivarkurs ~ Tina Lennholm ~ Livsstil & Fotografering 15 augusti, 2019 - 16:04

[…] som jag haft sommarlov, dock inte bokstavligt. Dessutom känns det skönt nu att vår hundvalp Doris äntligen blivit bättre i sin mun vilket gör att hon liksom jag kan känna oss mer fria när vi är […]

Svar

Skriv gärna en kommentar

Denna hemsida använder cookies. Det gör att upplevelsen av den blir bättre. Genom att fortsätta på min hemsidan godkänner du min policy. Acceptera Läs mer...